Een goed begin

 

 
 

 

 

 

home

Deelnemen aan het onderzoek


Kunt u meedoen?

Bent u in verwachting van uw eerste kind en is uw leeftijd tussen de 17 en 25 jaar? Dan kunt u meedoen! U kunt hiervoor gebruik maken van het deelnameformulier.

Verloop van het onderzoek
Wanneer u meedoet met het onderzoek, dan volgen er in totaal vijf afspraken van elk twee uur. Deze afspraken zijn verspreid over de periode vanaf uw zwangerschap totdat uw kind tweeënhalf jaar oud is. Bij deze afspraken verzamelen wij informatie over hoe het gaat met uw kind, maar ook hoe het gaat met u en uw eventuele partner. In totaal zijn er vijf afspraken: drie bij u thuis en twee bij de Universiteit Leiden.

Opvoedingsbegeleiding
Aan ongeveer de helft van de moeders die willen deelnemen aan het onderzoek zal worden gevraagd of zij ook willen meedoen aan een programma waarbij een opvoedingscoach regelmatig (elke twee weken) bij hen thuis komt gedurende de eerste tweeënhalf jaar van het leven van hun kind. Deze coach bespreekt met hen de ervaringen die zij hebben als moeder en kan bij opvoedingsvragen ondersteuning bieden.

Stappenplan

  • Zodra u heeft besloten om mee te doen, maken we op korte termijn een afspraak bij u thuis. U bent dan ongeveer 27 weken zwanger. We stellen dan vragen over uw gezondheid, woonsituatie en zwangerschap.

  • Als uw kind 6 maanden oud is, komen we nog eens bij u thuis langs. Dan zullen we een aantal spelletjes doen met u en uw kind om te kijken hoe uw kind zich ontwikkelt. Ook zullen we u vragen stellen om te kijken hoe het gaat met u en uw eventuele partner.

  • Als uw kind 1 jaar oud is, komt u met uw kind op bezoek op het babylab van de Universiteit Leiden. Ook dan zullen we een aantal spelletjes doen met uw kind om te kijken hoe uw kind zich ontwikkelt en reageert in verschillende situaties. We kijken dan naar het gedrag van uw kind, maar we zullen bijvoorbeeld ook de hartslag van uw kind meten.

  • Het laatste huisbezoek vindt plaats wanneer uw kind 20 maanden oud is. Niet alleen gaan wij kijken naar de ontwikkeling van uw kind, maar ook hoe uw kind samenspeelt.

  • Ten slotte, als uw kind 2,5 jaar oud is, brengt u weer een bezoek aan het babylab van de Universiteit Leiden. Hier gaan we verschillende taakjes doen met uw kind en zal er een speelsessie worden gedaan met leeftijdsgenootjes.

Wat gebeurt er met de informatie?
De informatie die wij verzamelen tijdens dit onderzoek zal vertrouwelijk worden behandeld.

Vergoeding

Als dank voor uw deelname krijgt u na afloop van elk bezoek een cadeaubon. Ook krijgt uw kind elke keer een klein cadeautje. Daarnaast krijgt u aan het eind van het gehele onderzoek, als uw kind tweeënhalf jaar oud is, een leuke DVD met daarop de filmpjes die we tijdens het onderzoek van uw kind hebben gemaakt. De reiskosten die u maakt voor deelname aan dit onderzoek worden vergoed.

 

Informatie over het onderzoek

Info voor verloskundigen en hulpverleners

Babylab

Wie zijn wij?

Nieuws

Contact

Deelnameformulier

Link naar andere websites